Neuroturime
Planificació, estratègia i màrqueting turístic sostenible.
El neuroturisme té per objectiu principal conèixer què senten els visitants durant la seva estada en una destinació turística. En altres paraules, conèixer què senten mentre fan una activitat, visiten un museu, estan en contacte amb persones locals, assaboreixen un plat típic, etc. Sempre amb la voluntat de recopilar informació per a millorar els productes i serveis de la destinació.
Per fer-ho, dissenyem una investigació de mercat que utilitza eines neurocientífiques, el què ens permet obtenir uns resultats que tenen múltiples aplicacions.
Una imatge val més que mil paraules. I això, el sector turístic ho té molt clar. Hi ha una quantitat inimaginable de vídeos promocionals, fulletons, catàlegs, webs i altres materials que busquen captivar al visitant potencial enmig d’un oceà d’altres propostes que competeixen pel mateix objectiu.
Els estudis pretest publicitaris de neuromarketing representen una eina vanguardista en el camp de la investigació de mercats. Aquesta disciplina combina els principis de la neurociència amb la publicitat, oferint una perspectiva única per entendre com el cervell dels consumidors respon a estímuls publicitaris, abans de llançar una campanya o altre material promocional.
Els estudis pretest busquen trobar les reaccions inconscients dels individus davant d’estímuls publicitaris específics. Utilitzant tecnologies com l’electroencefalograma (EEG), el seguiment ocular i la mesura de la resposta galvànica de la pell, es poden analitzar les respostes cerebrals i fisiològiques dels clients davant d’un material publicitari, aconseguint una comprensió més profunda i precisa.
Així doncs, aquesta tècnica permet avaluar l’eficàcia d’un material promocional abans del seu llançament, identificant elements que poden generar respostes emocionals positives o negatives. A partir dels resultats aconseguits, es poden optimitzar els elements publicitaris.
Els estudis pretest publicitaris de neuromarketing representen una revolució en la manera com s’aborden les estratègies promocionals. A l’incorporar la ciència del cervell i la fisiologia, les empreses turístiques poden afinar millor els seus missatges, creant materials més efectius per arribar als seus públics objectius i, d’aquesta manera, optimitzant les seves inversions publicitàries.
Mitjançant tècniques com l’electroencefalograma (EEG), el seguiment ocular i la mesura de la resposta galvànica de la pell podem analitzar l’activitat cerebral per identificar patrons associats a diverses emocions. Aquest fet permet, no únicament mesurar la intensitat de la resposta emocional, sinó també distingir entre emocions positives i negatives.
En altres paraules, mesurar les reaccions emocionals mentre el nostre client ens visita permet quantificar el grau d’emocionalitat i identificar els moments clau que desencadenen respostes més intenses. Què és el què més impacta emocionalment al nostre client?
Això permet modificar i ajustar les nostres visites i activitats per potenciar la connexió emocional amb el nostre públic, aconseguint dissenyar experiències més impactants amb una connexió emocional més forta entre nosaltres i la nostra audiència.
En aquest cas, consisteix en utilitzar eines neurocientífiques com l’electroencefalograma (EEG), el seguiment ocular i la mesura de la resposta galvànica de la pell mentre una mostra de públic, prèviament escollida, visita la nostra destinació. A partir dels resultats obtinguts, es pot analitzar quines han estat les seves respostes i activacions emocionals, si han estat positives o negatives, quan i on.
Això permet fer una tasca doble. En primer lloc, conèixer quins són els llocs i moments amb un major impacte emocional pel visitant i, per tant, poder-los recollir en format guia o altra material promocional. I, en segon, treballar en aquells que apareixen amb un major marge de millora.
La redacció d’una guia emocional per una destinació turística aplicant principis de neuromarketing representa una forma avançada en el món del marketing turístic més tradicional.